דבר סגנית השר לאזרחים ותיקים, ח"כ ד"ר לאה נס
העולם כולו עומד בפני מהפיכה דמוגראפית מבחינת תמהיל האוכלוסייה וצורכי האזרחים הוותיקים באוכלוסיה. זהו נושא בוער המעסיק קובעי מדיניות מחד ואת עולם המחקר מאידך.
בישראל כיום כל אזרח עשירי הוא אזרח ותיק. מספרם של האזרחים הוותיקים עולה בעקביות וצפוי להגיע ל- 1.4 מיליון איש בשנת 2030. כ-14% מסך האוכלוסייה תהיה מעל גיל 65.
עם השיפור הטכנולוגי ברפואה והעלייה המשמעותית באיכות ובתוחלת החיים – גדל אחוז האזרחים הוותיקים באוכלוסיה. מול תופעה זו חלה ירידה גדולה בשיעור הילודה- דבר המצמצם משמעותית את אחוזי הגיל הצעיר בקרב כלל האוכלוסייה.
בעתיד הלא רחוק, המרקם החברתי בכל יישוב ועיר בארץ יראה שונה בתכלית מזה שאנו חיים או חיינו בו עד לפני כמה עשרות שנים.
אנו ניצבים בפני תהליכים עצומים שישפיעו אמנם על אזרחיה הוותיקים של המדינה, אך בו בזמן ישפיעו מהותית על האוכלוסייה ועל המדינה כולה. אנו במשרד לאזרחים ותיקים מאמינים שתפקיד מרכזי בהיערכות זו מוטל על כתפי השלטון המקומי.
כיום כ- 80% מכלל האזרחים הוותיקים הנם עצמאים בביתם. עובדה זו מעצימה את הצורך בהיערכות של הרשות המקומית, לצרכים המותאמים לאוכלוסיה המתבגרת, אשר תלך ותגדל במהלך העשורים הקרובים.
חשוב להדגיש כי מאחר ומרביתם פעילים, צריך וכדאי לזהות את הפוטנציאל הטמון באוכלוסיה זו, אנו רואים בהם מנוף צמיחה פוטנציאלי. ראוי ונכון ללמוד מניסיונם ולזכות את הקהילה בערך המוסף של אותם ותיקים.
המשרד לאזרחים ותיקים הוקם כגוף מטה בממשלה לפיתוח תוכניות ושירותים לאוכלוסייה הוותיקה בישראל, תוך ביצוע פרויקטים לטיוב וקידום איכות חייהם. מאז הקמתו, המשרד פועל, ללא לאות, לקידום וחיזוק מעמד ציבור האזרחים הוותיקים, תוך העצמתם והפיכתם למשפיעים ומרכזיים בחברה הישראלית.
משמעותה של תכנית "חיים בגיל" הנה כתיבת משימות ויעדים בתחום הזקנה לכל רשות ורשות בהתאם לצרכים המיוחדים לה.
אנו מקווים כי מהלך זה יוביל שינוי תפיסתי רחב, הבנת המצב, והשלכותיו עבור כל רשות בפרט- ומבחינת מדינת ישראל בכלל.
מטרתה של כתיבת תוכנית אב יישובית הנה להסדיר ולהבנות מחדש את ההיערכות היישובית כמסגרת הוליסטית לחיי האזרח הוותיק, בראייה רב שנתית כאשר המהלך מכוון לפיתוח איכות החיים הכוללת של האזרחים הוותיקים בשגרת החיים היישובית, ולא רק כמענה לצרכים, מצוקות וקשיים.
אני שמחה כי הצעת החוק שהובלתי למינוי יועץ לראש הרשות בתחום האזרח הוותיק, המיושמת בימים אלה, החלה במימוש העקרונות שלעיל, ואנו מאמינים ש"חיים בגיל" תמנף תפקיד זה ותגביר את התועלת של יועץ זה בכל רשות.
ברכת הצלחה שלוחה לעשרות הרשויות שהחלו בתהליך, ומקווה כי בקרוב מרבית היישובים בארץ ייטלו חלק בתכנית חשובה זה.
בברכה,
ח"כ ד"ר לאה נס
סגנית השר לאזרחים ותיקים








