בן משפחה מטפל בהורה חולה

סיפורה של צילה

פגשתי את צילה בתור המשותף לרופא המשפחה.
צילה ביקשה את רשותי להיכנס לפניי לרופא ועוד לפני שהספקתי לענות כן, המשיכה לדבר בשטף:  "אני מרגישה חולשה גדולה, לא ישנה מספיק טוב בלילה עקב הדאגה והעומס לאבא שלי".

בדקות שנותרו עד לכניסתה לחדר הרופא סיפרה שאינה אוכלת באופן מסודר מזה מספר חודשים, חוששת לשכוח את משימות הטיפול ולכן כל הזמן לחוצה, קשה לה לתמרן בין בית אביה לביתה שלה ועוד.
ניכר היה שצילה מוצפת, חרדה ולא רגועה.

עם העליה בתוחלת החיים מוצא עצמו דור הביניים עסוק בטיפול ארוך ומתמשך בהוריו בנוסף ליתר תפקידיו בחיים.
הדבר משפיעים גם על מערכות היחסים בתוך המשפחה, ההופכת להיות רב-דורית.

***

בישראל כיום כ-700,000 אנשים מטפלים בהורה חולה ורובם מוגדרים כמטפלים בלתי פורמליים.
למטפלים הבלתי פורמליים יש צרכים ייחודיים כמו סיוע כלכלי, הכשרה לטיפול, התמודדות עם הלחץ השחיקה, סיוע בניהול הטיפול השוטף ועוד.
המערכת הממוסדת נעזרת רבות בבני המשפחה המטפלים אך לא תמיד נערכת לתת סיוע והכוונה נכונים לתומך העיקרי שמוצא עצמו לא פעם תוהה מה נכון לעשות ולמי לפנות

עצות להקלה במהלך הטיפולי

להלן מספר עצות לבן משפחה עיקרי מטפל שיכולות להקל את המהלך הטיפולי:

  • שיתוף, התייעצות ובקשת עזרה – עשו סדר עדיפויות בכל המטלות (מטלות טיפוליות ומטלות אישיות),  בידקו האם ניתן להיעזר בקניית שירותים.
    עיזרו לבני המשפחה להרגיש תורמים ומועילים בטיפול על ידי שיתוף בהתלבטויות וקבלת החלטות בתהליך הטיפולי, בקשו את עזרתם במה שהם יכולים ומסוגלים. שתפו בתחושות שצפים בכם בעקבות הטיפול.
  • חיזוק תחושת השייכות חשובה מאד לכם ולהורה החולה – שימרו על קשרים חברתיים ומשפחתיים – בילויים ככל שמתאפשר, חופשות, ספרו לחברים ובני משפחה אחרים על הקושי.
    קביעת זמן משותף לבילוי עם ההורה ו/או הילדים, מיפגשים משפחתיים מורחבים סביב ימי הולדת, חגים ואירועים שונים.
    העצימו את ההורה החולה ותנו לו לעשות כל מה שיכול בעצמו.
  • סובייקטיביות ומסוגלות לטיפול – זיכרו – בני משפחה שונים מחזיקים בדיעות שונות לגבי הטיפול הנכון לחולה וכיצד יש לנהוג לכן הדבר עלול להוביל לחילוקי דיעות הנובעים מתפיסה שונה של אחד.
    יתכן ויהיה מי שיהיה מסוגל לעזור במשימות פרוצדוראליות ויהיה מי שיעדיף לטפל פיזית.
  • הוליזם בטיפול – המטפל אחראי למעשיו ולכן עליכם לדאוג לבריאותכם – שעות שינה סדירות, פעילות גופנית שתורמת גם להפחתת הלחץ הנפשי, איכלו אוכל מזין ובאופן מסודר, אל תוותרו על בדיקות רפואיות, תרגלו טכניקות הרפיה ואל תהססו להיעזר באיש מקצוע או קבוצות תמיכה.

חגית אדרי – הנחיה, ליווי, הרצאות – בן משפחה מטפל, גיל שלישי
טלפון להתקשרות: 050-8773763   
hagit0312@gmail.com

השארת תגובה